Servet Senem Uğurlu 

Kişisel Sergi / Solo Exhibition

4 -17 Aralık  / 4-17  December 2021

Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan 1500 yıllık geç Roma-erken Bizans dönemine ait tarihi sarnıcın dokusu korunarak inşa edilen Antik Cisterna Sergi Salonu, “Geçmişten Gelen” adlı sergiye 4-17 Aralık tarihlerinde ev sahipliği yapıyor. 

Geçmişten Gelen; 02-19 Mart 2019 tarihlerinde Antik Cisterna Galeri’de açılan “Anadolu Tanrıçaları” isimli serginin devamı niteliğindedir. Kazdağları’ndaki Yörük ve Türkmenler, kız çocuklarına oyuncak olarak yaptıkları bez bebekleri, çocukları büyüdüğünde koruyucu ongun olarak kullanmaktadırlar. Somut olmayan kültürel miras değerini taşıyan bez bebekler; evdeki artık, yırtık, eski dokuma parçaları ile her türlü tekstil teknikleri kullanılarak yapılmışlardır. Anadolu’daki Neolitik Dönem ve sonrasına tarihlendirilen kazılardan çıkarılan çeşitli figür ve idoller, insanlık tarihinin en eski arkeolojik kalıntılarındandır. Figür, idol ve bez bebekler arasında benzerlikler ise oldukça dikkat çekicidir. 

Çoğu uygarlığın kökeni olan Anadolu’da Göbeklitepe’nin bulunması, insanlığın uygarlık tarihini değiştirmiştir. Göbeklitepe, 1995-2005 yılları arasında Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından kazılmış, günümüzden 12000 yıl öncesine tarihlenen ve tapınak olduğu düşünülen yirmi yapıdan dokuzu günışığına çıkarılmıştır. Göbeklitepe, araştırmacıların henüz açıklayamadığı bilgileri de içermektedir. Göbeklitepe’deki arkeolojik buluntular, “Geçmişten Gelen” sergisinin temasını oluşturmaktadır. 

Yaklaşık 2014 yılından bu yana araştırdığım Göbeklitepe konusu ve 2018 yılı yazından beri konuyla ilgili yaptığım uygulama çalışmalarım ile geçmişten gelenlere dikkat çekmeye çalışılmıştır. “Geçmişten Gelen / Coming from Past” Sergisinde, Göbeklitepe’den günümüze ulaşan motif ve semboller ile güç, bereket, doğurganlık, geçmiş-bugün-gelecek kavramları üzerine betimlemeler oluşturulmuştur. Kırkyama ve farklı dikiş teknikleri kullanılarak boncuk, pul gibi tekstil süsleriyle oluşturulan biçim ve yüzey değerlendirmeleri; geleneksel tekstillere yeni bir bakış düşüncesiyle yapılmıştır. 

4 Aralık Cumartesi günü saat 16:00’de Antik Hotel İstanbul’un -2 ve -3’üncü katlarında bulunan Antik Cisterna Sergi Salonu’nda gerçekleşecek sergi açılına tüm sanatçı ve sanatseverleri bekleriz.